حساسیت در کودکان و بزرگسالان شایع است. افراد ممکن است به همه چیزها، از جمله عوامل موجود در محیط، غذاها، مکمل ها و داروها حساسیت داشته باشند.
در برخی موارد، می توانید از بوجود آمدن برخی آلرژی ها پیشگیری کنید. اگر شما یا فرزندتان آلرژی غذایی دارید، ممکن است بتوانید آن را از بین ببرید، اما باید از پزشک خود بخواهید قبل از اضافه کردن مجدد این غذا به رژیم غذایی، از شما آزمایش بگیرد.
حساسیت چیست؟
حساسیت (واکنش های آلرژیک) زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن شما به یک عامل خارجی در بدن واکنش نشان می دهد. در پاسخ، بدن شما آنتی بادی های ایمونوگلوبولین E را تولید می کند. هنگامی که این آنتی بادی ها در سیستم شما قرار می گیرند، به پوست، ریه ها و دستگاه گوارش شما می چسبند. وقتی دوباره با آن آلرژن خاص مواجه می شوید، آنتی بادی ها هیستامین آزاد می کنند که رگ های خونی را گشاد کرده و باعث واکنش آلرژیک می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با آلرژی به شما پیشنهاد می کنیم مقاله آلرژی چیست؟ علائم و نشانه ها را مطالعه نمایید.
هنگامی که یک واکنش آلرژیک دارید، برخی از علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کهیر
- تورم
- جوش
- علائم شبیه سرماخوردگی
- مشکلات تنفسی
- مشکلات گوارشی
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید و فکر می کنید آلرژی دارید، از عامل آلرژی زای مشکوک اجتناب کنید و برای آزمایش بیشتر با پزشک خود تماس بگیرید.
آنافیلاکسی
آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک شدید است که ممکن است تهدید کننده زندگی باشد. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کهیر
- پوست برافروخته یا رنگ پریده
- نبض ضعیف و سریع
- خس خس سینه
- مشکل در تنفس
- احساس می کنید وجود توده ای در گلو
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- سرگیجه
- غش کردن
اگر فکر می کنید که شما یا شخصی که می شناسید دچار آنافیلاکسی شده است، با 115 تماس بگیرید یا فورا به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید.
ظهور حساسیت
ممکن است شما در هر مرحله از زندگی خود دچار آلرژی شوید. اکثر افراد در دوران کودکی یا جوانی خود دچار آلرژی می شوند، اما ممکن است بعداً در زندگی نیز به آن مبتلا شوید. آلرژیهای فصلی ممکن است با افزایش سن ایجاد شوند، زیرا میزان تماس شما با عوامل آلرژی زای محیطی مانند گرده گل افزایش مییابد.
ممکن است آلرژی را از بین ببرید. برخی از کارشناسان بر این باورند که میزان تحمل بدن در مقابل آلرژن ها ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض سطوح بسیار پایین آلرژن در طول زمان افزایش یابد. این شبیه به روشی است که واکسن ها برای ایمن سازی شما در برابر باکتری ها و ویروس های خاص یا روشی که واکسن های آلرژی برای کاهش پاسخ آلرژیک فرد به یک آلرژن خاص کار می کنند.
فردی که برای مدت طولانی آلرژی داشت، گزارش می دهد که شروع آلرژی را در دوران بلوغ تجربه کرده است، اما علائم او با گذشت زمان کاهش می یابد. پزشکان او نتوانستند دلیل آن را توضیح دهند.
من هرگز واکنش های آنافیلاکسی نداشتم. بدترین حالتی که می توانستم داشته باشم، خارش گلو و عطسه است. او میگوید که مشکلات در طول سال ها کاهش یافته است و همچنین گزارش می دهد که هنوز علائم خفیفی را تجربه می کند، اما آنها به بدی سال های نوجوانی او نیستند.
مقابله با حساسیت
اگر آلرژی دارید، پزشک برنامه درمانی مناسبی را به شما ارائه می دهد. درمان آلرژی بسته به حساسیت و شدت آن متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اجتناب
- داروها
- ایمونوتراپی
- اپی نفرین اورژانسی
اگر آلرژی مداوم دارید، ممکن است بخواهید ایمونوتراپی را در نظر بگیرید، که به عنوان واکسن های آلرژی نیز شناخته می شود. آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا بیان می کند که این درمان می تواند شما را نسبت به آلرژن های شناخته شده کمتر حساس کند و به شما در مدیریت آلرژی در طول زندگی کمک کند.
حساسیت غذایی
این امکان وجود دارد که آلرژی های غذایی به ویژه برای کودکان خردسال بیشتر شود. آلرژی غذایی 4 درصد از جمعیت عمومی و نزدیک به 6 تا 7 درصد از کودکان زیر 3 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
در سال های اخیر، افزایش سریع تعداد افراد مبتلا به آلرژی غذایی وجود داشته است. این یک دلیل برای نگرانی است زیرا واکنش های آلرژیک می تواند شدید باشد و ممکن است اجتناب از تماس با عوامل حساسیت زای ناشناخته دشوار باشد.
مقابله با حساسیت غذایی
در کودکان، شایع ترین آلرژن ها عبارتند از:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- بادام زمینی
- آجیل درختی
- سویا
- گندم
شواهد نشان می دهد که بین 60 تا 80 درصد کودکان خردسال تا سن 16 سالگی حساسیت به شیر یا تخم مرغ، 20 درصد از کودکان آلرژی به بادام زمینی و 4 تا 5 درصد از آنها حساسیت به ماهی یا صدف مشاهده می شود.
اخیراً در یک مطالعه مشاهده شده است که کودکان مبتلا به آلرژی به شیر، تخم مرغ و سویا در مقایسه با سایر آلرژی ها بیشتر و در سنین پایین تری با آلرژی های خود مقابله کردند. کودکانی که واکنشهای شدید را تجربه میکنند کمتر احتمال دارد که بتوانند با آلرژی مقابله کنند. این مطالعه همچنین نشان داد که کودکانی که در سنین پایینتری دچار آلرژی غذایی میشوند، احتمال بیشتری دارد که بتوانند بر آن غلبه کنند.
یک چالش غذایی برای تعیین اینکه آیا شما یا فرزندتان در برابر آلرژی غذایی مقابله کرده اید یا خیر وجود دارد. در طول این روش، پزشک یک آلرژن شناخته شده را در مقادیر کم برای یک دوره معین تجویز می کند.
حساسیت غذایی در بزرگسالان
بزرگسالان نیز ممکن است دچار آلرژی غذایی شوند. ممکن است به چیزی به طور تصادفی یا حتی به چیزی که قبلاً به آن حساسیت داشتید واکنش نشان دهید. از هر غذایی که باعث واکنش شما می شود اجتناب کنید و برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد حساسیت احتمالی با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر علائم آلرژی دارید یا فکر می کنید که ممکن است با آلرژی مقابله کرده باشید، از پزشک خود بخواهید آن را تأیید کند.
کارهایی که اکنون می توانید انجام دهید
اگر مشکوک هستید که ممکن است از بر حساسیت غذایی غلبه کرده باشید، در اینجا مراحلی وجود دارد که می توانید برای بررسی اینکه آیا آلرژی شما از بین رفته است یا خیر آن ها را انجام دهید:
1- با متخصص آلرژی خود کار کنید تا برنامه ای برایتان ارائه دهد. پزشک می تواند به شما کمک کند تا آلرژن را با خیال راحت آزمایش کنید. ممکن است از شما بخواهد در مطب یک چالش غذایی انجام دهید.
2- در صورت بروز واکنش، دیفن هیدرامین (بنادریل) یا سایر داروهای توصیه شده توسط پزشک را در دسترس داشته باشید.
3- مطمئن شوید که پزشک شما می داند در صورت بروز واکنش چه کاری انجام دهد.
4- حتی اگر یک چالش غذایی نشان دهد که شما آلرژی ندارید و پزشکتان تشخیص دهد که دیگر آلرژی ندارید، باید به نظارت خود برای واکنشهای هنگام مصرف غذا ادامه دهید.